Αλεξίσφαιροι Υαλοπίνακες

Η κατηγορία των αλεξίσφαιρων πολυστρωματικών υαλοπινάκων αποτελούν μίας πρώτης τάξεως λύση για ποικίλες καταστάσεις απειλής. Η όψη τους δεν διαφέρει από τους επίπεδους υαλοπίνακες, αλλά σαν αποτέλεσμα προσφέρει ένα διάφανο εμπόδιο ενάντια στις εγκληματικές ενέργειες. Το κάθε συνθετικό του αλεξίσφαιρου πολυστρωματικού υαλοπίνακα, ναι μεν εξασφαλίζει την διαφάνεια και την αισθητική ουδετερότητα του τελικού προϊόντος αλλά το αυξημένο πάχος του έχει σαν αποτέλεσμα μια πράσινη απόχρωση.

Ένα νέο Ευρωπαϊκό Στάνταρ EN 1063 Αλεξίσφαιρη Υάλωση – Κατηγοριοποίηση και Μέθοδοι Ελέγχου, είναι σε φάση προετοιμασίας αυτή την στιγμή και οι ακόλουθες πληροφορίες βασίζονται σε αυτό το στάνταρ. Εφαρμογές όπου αλεξίσφαιρη υάλωση απαιτείται είναι πολυάριθμες και περιλαμβάνουν: παραπετάσματα προστασίας προσωπικού, τράπεζες, ταχυδρομεία, βενζινάδικα, ταμεία, παράθυρα και πετάσματα σε αεροδρόμια, κυβερνητικά κτίρια, ιδρύματα ασφαλείας, φυλακές κτλ. Το Ευρωπαϊκό Στάνταρ EN 1063 κατηγοριοποιεί τις αλεξίσφαιρες υαλώσεις ανάλογα με την αντίσταση τους σε διάφορα όπλα και είδη πυρομαχικών. Ορίζει ως υάλωση ανθεκτική σε σφαίρες, την υάλωση που αντέχει σε καθορισμένη αντοχή ενάντια σε πυροβολισμό από συγκεκριμένα όπλα και πυρομαχικά. Βασίζεται σε κοινά όπλα και πυρομαχικά καθώς η ποικιλία των όπλων δεν επιτρέπει να ληφθούν όλα υπ όψιν.

Η πρωταρχική λειτουργία των αλεξίσφαιρων που είναι η προφύλαξη από διαπέραση σφαίρας ή τμημάτων σφαίρας στην προστατευόμενη περιοχή μπορεί να συμπληρωθεί από περαιτέρω υλικό ώστε να προφυλαχτεί το προσωπικό από τραυματισμό από θραύσματα γυαλιού που μπορούν να πεταχτούν από την πίσω πλευρά της υάλωσης. Αυτά τα κριτήρια απόδοσης μετριούνται κατά την διάρκεια δοκιμασίας μέσω ενός ‘ελάσματος-μάρτυρα’ αποτελούμενο από ένα αλουμινένιο έλασμα τοποθετημένο πίσω από το υπό δοκιμασία προϊών. Το έλασμα δεν πρέπει να τρυπηθεί από θραύσματα γυαλιού κατά την διάρκεια της δοκιμασίας. Αυτός ο τύπος αλεξίσφαιρης υάλωσης κατηγοριοποιείται ανάλογα με την επιπρόσθετη διακριτική σύντμηση “NS” (Νo splinters = Όχι Θραύσματα).